Přehled činností podzim 2020

09.12.2020


Od 1.7. do 31.8. jsme nemuseli do knihovny vstupovat s rouškou. Od 1. září jsou opět roušky v těchto prostorách povinné. Byl to důvod, proč jsme s politováním dětem oznámili, že pravidelné knihovnické tvoření bylo zrušeno. Rozdělané činnosti z jara si některé děti odnesly domů k dodělání, některé z nich si přišly i pro nová zadání na další tvořivé výzvy, které dělají doma.

 

Od 5.10.-.11.10.2020 proběhl týden knihoven a v tomto týdnu se uskutečnila i Noc s Andersenem poprvé v historii u vás doma. Bohužel, okolnosti nebyly pohádkám nakloněny. Díky pandemii muselo být pohádkové nocování přesunuto. Jubilejní 20. Noc s Andersenem tak proběhla v pátek 9. října 2020. Vyhlášení nouzového stavu nám sice ovlivnilo program, ale nocování bylo „moderně“ - distančně! Když nemůžou děti na pohádkové nocování do knihovny či školy, pokusili jsme se přenést atmosféru "noci" k nim domů. Pomohli jsme dětem a rodičům objevit a znovu si užít společné chvíle s knihou. Od středy 7.10. poskytlo vydavatelství Tympanum vouchery na audioknihu Mateřidouška a Veverušák. Rádio Junior a jak uvedl šéfredaktor Tomáš Vacek:"Noc s Andersenem bude jako téma dne, knížky a podvečerní čtení tedy budou tématem vysílání od rána až do 19.00 hodin." Ve 20.00 hod. byla na Facebooku zveřejněna zapeklitá otázka Čtisibrýla Ušatého. Na webu www.nocsandersenem.cz jste našli v oddílu ke stažení knihu Pomozte panu Andersenovi od Sunny Canadian International School. Na webu byly informace o Dánsku, recepty na dánské dobroty. Byla zveřejněna písnička z Kostomlat pod Milešovkou i s obrázky. Pokud jste zaslali své fotky a krátká videa, jak si čtete či pochutnáváte na pohádkových dobrotách, zúčastnili jste se slosování a 15 dětí bylo odměněno krásnou knihou z nakladatelství Argo nebo audioknihou vydavatelství Tympanum.

Od 10.10. do 14.11. probíhal také Festival muzejních nocí distančně. Od 22.10. do 22.11. byla knihovna z důvodu vládního nařízení uzavřena. Od 23.listopadu se otevřela pouze výdejní okénka. Knihy byly všem čtenářům prodlouženy do 23. prosince.

Pro informaci: Když se vyhlašovala přísnější opatření, která znamenala uzavření většiny obchodů, nezaznělo, zda se tykají také knihoven. Ty se pak musely dodatečně dotazovat na ministerstvu kultury, které jim potvrdilo, že knihovny patří mezi „maloobchodní prodej“, a tudíž jsou uzavřené. Nemohou navíc otevřít ani výdejní okénko, jako to dělají knihkupectví po vzoru restaurací. Knihovny se dozvěděly o svém uzavření až od Národní knihovny, která na svých stránkách uvedla: „U zákazu maloobchodního prodeje a služeb

od 22.10. do 3.11. nejsou v opatření knihovny explicitně jmenovány, ale ministerstvo kultury následně potvrdilo, že zákaz provozu se vztahuje i na knihovny“.

V roce 2021 by se již mohlo zrealizovat půjčování knih přes program KOHA. Zpracování knih probíhá formou stahování již existujících záznamů v systému. Z regionální dotace Královehradeckého kraje bude hrazena podstatná část nákladů, ale v podmínkách dotace je žádoucí spoluúčast zřizovatele knihovny za pronájem serveru a servisních služeb programu KOHA. Tato spoluúčast na pronájmu bude hrazena 1x za rok dle objemu dat na serveru.

     Na příští rok je termín Festivalu muzejních nocí vyhlášen na 14.5. až 12.6.2021, kdy se uskuteční XVII. Ročník. Organizace se každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií České republiky, z.s., ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem.

Přeji Vám všem čtenářům krásné prožití vánočních svátků a do nového roku 2021 hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a zejména mnoho pěkných čtenářských zážitků. Od prosince máme v knihovně 70 nových knih.