Jak se pro dnešní den změnila pravidla, která by měla platit od září?

26.08.2020


Česko – Zdá se, že Česká republika začíná mistrovsky zvládat zavádění opatření, která však ještě než vstoupí v platnost, jsou zase zrušena. Pravidla pro povinné nošení roušek tento týden prošla tolika změnami, že v metodice nutně nemůže mít jasno vůbec nikdo. Zatímco ještě v pondělí ministr zdravotnictví tvrdil, že roušky budou povinné např. ve společných prostorách škol, ale rozhodně ne v restauracích, ve středu otočil a oznámil, že bez roušek se v Česku počínaje zářím neobejdeme prakticky nikde (a to samozřejmě včetně restaurací). Než ale vůbec opozice stačila jakkoliv odmítavě zareagovat (a Češi začít šířit občanskou neposlušnost na sociálních sítích…), kompletní plán byl změněn. A roušky tedy nebudou potřeba nejen ve školách, ale ani v restauracích…Tedy, minimálně k dnešnímu datu…

 

Ačkoliv po včerejší tiskové konferenci ministra zdravotnictví a hlavní hygieničky ČR Rážové se zdálo, že roušky nás budou od září provázet prakticky na každém kroku, jelikož plán je jasně daný, záhy po oznámení tohoto záměru se začaly ozývat nesouhlasné hlasy. Přeci jen – k čemu v Česku funguje tzv. semafor, když se při zavádění preventivních opatření naprosto nezohledňuje aktuální epidemiologická situace v daném okrese či kraji? A tak poté, co včera premiér Babiš prohlásil, že opatření je chaotické, a vymínil si schůzku s celým týmem epidemiologů, se dnes zase vše mění. Nový plán je pak údajně kompromisním výsledkem odborné diskuse epidemiologů a dalších odborníků, kteří se najednou – oproti středě – shodli v tom, že plošné zavedení roušek minimálně pro období září na mnoha původně zamýšlených místech nutné nebude a princip zavádění povinnosti nosit ochranu nosu a úst by se měl řídit právě zmiňovaným semaforem.

 

Co vše se tedy (zase) mění? Ministerstvo zdravotnictví došlo k revizi dvou zásadních opatření a zrušilo povinnost nosit od 1. záři roušky v komerčních provozech (obchody, obchodní centra, kadeřnictví, kosmetika, další služby a samozřejmě také restaurace…) a také školách. Žáci se tedy i ve společných prostorách škol budou moci pohybovat bez nutnosti mít ochranu dýchacích cest. „Debatovali jsme velmi intenzivně otázku škol a povinnost, aby děti měly roušky. Vyjadřovali se k tomu všichni kolegové, nakonec jsme se shodli, že jsme schopni toto řešit na základě semaforu – pokud v konkrétním regionu dojde ke zhoršení epidemiologické situace, pak budeme reagovat tak, aby se nákaza nešířila. Bude-li tedy okres označen oranžově, pak budou nasazeny povinně roušky tak, jak to bylo plánováno,“ upřesnil Adam Vojtěch.

 

Zatímco tedy žáci, studenti a pedagogové si minimálně prozatím mohou oddechnout, ostražití by měli zůstat provozovatelé služeb.  „K obchodům, nákupním centrům, službám a restauracím se máme v plánu vrátit na konci září. Chytrá karanténa by měla garantovat, že lze reagovat dle vývoje situace. Pokud by došlo k jejím dramatickému zhoršení s nástupem dětí do škol a větší interakcí lidí ve veřejných prostorech, šli bychom znovu cestou zavedení roušek,“ dodal ministr zdravotnictví.

 

A kde by tedy měly být roušky od 1. září nakonec povinné? Plošně by se mělo jednat o všechna zdravotnická zařízení, zařízení sociálních služeb, úřady, veřejnou a hromadnou dopravu a volební místnosti. Do září je ale ještě času dost, tedy kdo ví, ke kolika dalším změnám ještě dojde…

 

zdroj: